παραγωγή - επαγωγή


Να αντιστοιχίσετε κάθε στοιχείο της πρώτης στήλης με το κατάλληλο στοιχείο της δεύτερης. Να δικαιολογήσετε τις επιλογές σας.

ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΙ

ΣΥΛΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
1.      Όταν ο θάνατος του μικρού κοριτσιού έγινε γνωστός στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στις ΗΠΑ, το όνομά της είχε αντικατασταθεί από έναν κωδικό αριθμό. Ήταν 10 ετών και ζύγιζε 20 κιλά. Ζούσε στο Κανό της Νιγηρίας και τον Απρίλιο του 1996 έπαθε μηνιγγίτιδα. Κατέφυγε σε μια ιατρική κατασκήνωση, στην οποία ξένοι γιατροί είχαν έρθει για να δοκιμάσουν ένα νέο αντιβιοτικό, που ακόμη δεν είχε εγκριθεί. Οι τρίτες χώρες αποτελούν πηγή μεγάλου αριθμού ανθρώπινων πειραματόζωων για επικίνδυνα φάρμακα ώστε να επιταχυνθεί η διάθεσή τους στις ΗΠΑ και στις λοιπές χώρες της Δύσης, για τις οποίες κυρίως προορίζονται.
2.      Ο συσχετισμός "ελεύθερου" και "αναγκαίου" χρόνου είναι ιδιαίτερα σημαντικός γιατί από τη διάρκεια του τελευταίου δεν καθορίζεται μόνο η διάρκεια του πρώτου αλλά και η ποιότητά του. Είναι ευνόητο πως ένας παρατεταμένος, κοπιαστικός και μη δημιουργικός εργάσιμος χρόνος δεν ευνοεί την πλήρη και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, υπονομεύει ακόμα και την ίδια του την ύπαρξη.
3.      Η διαφήμιση αποτελεί και γενικότερα στοιχείο της οικονομικής ζωής. Προάγει την κυκλοφορία του χρήματος και ενισχύει το συναγωνισμό των μονάδων παραγωγής για καλύτερα προϊόντα σε προσιτότερες τιμές.
4.      Ο κ. Κ. δεν τόκρινε απαραίτητο να ζει σε μία συγκεκριμένη χώρα. Έλεγε: Παντού μπορώ να πεινάσω. Κάποτε όμως έλαχε να περνάει από μια πόλη που την είχε κυριέψει ο εχθρός της χώρας όπου ζούσε. Τον πλησίασε τότε ένας αξιωματικός του εχθρού και τον ανάγκασε να κατεβεί από το πεζοδρόμιο. Ο κ. Κ. κατέβηκε και διαπίστωσε ξαφνικά ότι είχε αγανακτήσει ενάντια σ' αυτόν τον άνθρωπο, και μάλιστα όχι μόνο ενάντια σ' αυτόν τον άνθρωπο, μα προπαντός ενάντια στη χώρα που ανήκε ο άνθρωπος αυτός, τόσο, που ευχήθηκε να γίνει ένας σεισμός και να την καταπιεί. Γιατί, ρώτησε ο κ. Κ., έγινα εθνικιστής εκείνη τη στιγμή; Γιατί συνάντησα έναν εθνικιστή. Μα γι' αυτό πρέπει να εξολοθρεύουμε τη βλακεία, γιατί κάνει βλάκες αυτούς που τη συναντούν.














Παραγωγική














Επαγωγική

Δεν υπάρχουν σχόλια: