Άσκηση ελεύθερης ανάπτυξης

          Υποθέστε ότι διεξάγεται στο σχολείο σας γενική συνέλευση των μαθητών, για να αποφασίσετε τη στάση σας απέναντι σε αλλαγές που προτείνει το υπουργείο όσον αφορά τις εξετάσεις σας και τα κριτήρια βαθμολόγησής σας. Παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος διαπιστώνετε ότι δεν ισχύουν συνθήκες γόνιμου διαλόγου. Κάποιοι μαθητές αδιαφορούν παίζοντας κρεμάλα, άλλοι κουβεντιάζουν μεταξύ τους, άλλοι φωνάζουν συνθήματα, άλλοι επιτίθενται φραστικά στον πρόεδρο και άλλοι απειλούν ότι θα διαλύσουν τη συνέλευση αν δεν καταλήξει στην απόφαση που θέλουν.
          Ενοχλημένοι εσείς από την κατάσταση αυτή αποφασίζετε να παρέμβετε ώστε να αποκατασταθεί ο διάλογος μέσα στη συνέλευση. Στόχος σας είναι να εκθέσετε και να εξηγήσετε τις βασικές προϋποθέσεις ενός γόνιμου και δημοκρατικού διαλόγου.
          Μπορείτε να ξεκινήσετε περίπου ως εξής:

Παρακαλώ πολύ θα ήθελα για λίγο την προσοχή σας. Δεν πρόκειται να μιλήσω, προς το παρόν για την ουσία του προβλήματος που μας απασχολεί, αλλά για κάτι που νομίζω ότι προηγείται σε σημασία, παρακολουθώντας την κατάσταση που επικρατεί εδώ μέσα. Θα ήταν καλό να συνειδητοποιήσουμε… (400 λέξεις περίπου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: