Σημειώσεις-πλαγιότιτλοι

(Οι ασκήσεις που ακολουθούν στηρίζονται στο βιβλίο "Η περίληψη στο λύκειο" του Δ. Σφακιανάκη και Γ. Μπακάλη, εκδ. Μεταίχμιο)

 Στις παρακάτω παραγράφους:

α) να σημειώσετε τρεις ή τέσσερις λέξεις ή φράσεις κλειδιά από την καθεμιά.

β) να διατυπώσετε έναν πλαγιότιτλο για την καθεμιά.


Ίσως έχει μια υπαρξιακή διάσταση η ευκολία με την οποία γίνεται αποδεκτή η καταγγελία της γλώσσας των νέων. Η νοσταλγία του καθενός που δεν είναι πια νέος για ό,τι σημαίνουν τα νιάτα, ή ό,τι φαντάζεται ότι σημαίνουν, χτίζει καβαφικά τείχη απέναντι στη λεγόμενη γλώσσα των νέων.

Οι τρίτες χώρες αποτελούν πηγή μεγάλου αριθμού ανθρώπινων πειραματόζωων. Πειράματα που αφορούν επικίνδυνα φάρμακα διεξάγονται με ελάχιστο ανεξάρτητο έλεγχο. Ασθενείς με περιορισμένο μορφωτικό επίπεδο συμμετέχουν σε μελέτες, δίχως πολλές φορές να γνωρίζουν ότι χρησιμεύουν ως ινδικά χοιρίδια. Και οι εγγυήσεις για παροχή υψηλής ποιότητας ιατρικής φροντίδας συχνά αποδεικνύονται απίστευτα ρηχές.

Το ντόπινγκ είναι τόσο αρχαίο όσο και οι άλλες μορφές εξαπάτησης. Στοιχεία για το τι έκαναν οι αθλητές στην αρχαιότητα δεν έχουμε πολλά. Σύμφωνα με όσα είναι σήμερα γνωστά και πιθανόν φαίνονται αστεία, τον 3ο αιώνα π.Χ. οι έλληνες αθλητές έπαιρναν ποικιλίες μανιταριών  και ακολουθούσαν ειδικές δίαιτες που περιελάμβαναν ξερά σύκα για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν τις ιδιότητες των πίσω οπλών των αβησσυνιακών γαϊδάρων, ενώ οι ρωμαίοι μονομάχοι έπαιρναν διεγερτικά για να καταπολεμήσουν την κόπωση. Η αποτελεσματικότητα των μεθόδων είναι αμφισβητούμενη, τα κίνητρα όμως προφανώς ήταν τα ίδια.

 Να συνθέσεις την περίληψη της παρακάτω παραγράφου λαμβάνοντας υπόψη τις σημειώσεις που παρατίθενται:

Η λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση της οικονομίας» όχι μόνο δεν έχει βελτιώσει τα πράγματα, αλλά αντίθετα οξύνει τις αντιθέσεις με τρομακτικό αντίκτυπο στο γυναικείο πληθυσμό. Ο ΟΗΕ παραδέχεται ότι οι γυναίκες επωμίζονται δυσανάλογα το βάρος από τις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης. Όσο η οικονομία εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις διεθνείς αγορές, αυτό συνήθως οδηγεί σε συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών και των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας. Το κόστος διαβίωσης μεταφέρεται στις πλάτες της οικογένειας, και είναι συνήθως η γυναίκα αυτή που θα «πάρει πάνω της» το επιπλέον φορτίο.

Σημειώσεις:

Θεματικό κέντρο:

 Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση της γυναίκας.

Σημαντικές λεπτομέρειες:

  1. Η παγκοσμιοποίηση περιορίζει το κοινωνικό κράτος.
  2. Το κόστος διαβίωσης μεταφέρεται στην οικογένεια και κυρίως το αναλαμβάνει η γυναίκα.

Στην περίληψη του κειμένου που ακολουθεί να επισημάνετε τους τρόπους συνοχής / διάρθρωσης των νοημάτων.

Ο φόβος μπροστά στο ξένο και στο διαφορετικό δεν είναι παγκόσμιο φαινόμενο, ούτε έχει διαχρονικό χαρακτήρα. Αυτό το γνωρίζουμε από την προσεκτική θεώρηση της ιστορίας της ανθρωπότητας, η οποία ως καθημερινή ζωή είναι γραμμένη συχνότερα μέσα από αρμονικές και δημιουργικές συναντήσεις διαφορετικών και ξένων ανθρώπων και σπανιότερα μέσα από σχετικές συγκρούσεις. Το γεγονός ότι στη συλλογική μνήμη και στην ακαδημαϊκή ιστοριογραφία έχουν καταγραφεί τόσες πολλές συγκρούσεις και τόσο λίγες δημιουργικές συναντήσεις οφείλεται στην παραδοχή ότι, ενώ οι αρμονικές συναντήσεις είναι αυτονόητες, οι συγκρούσεις είναι παράλογες. Εξαιτίας των τραγικών επιπτώσεών τους στους ανθρώπους χρειάζεται να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής και να καταγραφούν στη συλλογική μνήμη ως σημαντική προειδοποίηση.



Η ξενοφοβία δεν είναι ούτε παγκόσμιο ούτε διαχρονικό φαινόμενο. Αυτό αποδεικνύει η αρμονική καθημερινότητα διαφορετικών ανθρώπων μέσα στην ιστορία. Βέβαια η ιστοριογραφία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις συγκρούσεις γιατί αφενός δεν είναι αυτονόητες και αφετέρου αποτελούν δίδαγμα για τα τραγικά τους αποτελέσματα.

Μετά το κείμενο ακολουθούν δύο περιλήψεις του. Ποια θεωρείτε ότι είναι επιτυχέστερη και γιατί;

Ντοπαρισμένοι πιάστηκαν κι άλλοι αθλητές κι από άλλες χώρες. Και τιμωρήθηκαν. Πουθενά όμως τα επεισόδια αυτά δεν έγιναν σχεδόν «εθνική υπόθεση». Και οι διαστάσεις του θέματος δεν δικαιολογούνται σε σημείο να επισκιάσουν όλη τη διοργάνωση της Αθήνας, από το γεγονός ότι πρόκειται για κορυφαίες μορφές της ελληνικής εθνικής ομάδας. Παρά μόνο από το θόρυβο που κάνει ένα οικοδόμημα που καταρρέει. Ένα οικοδόμημα που είχε χτιστεί με μεγάλες δόσεις εθνικισμού.


Α) Το ντοπάρισμα ελλήνων αθλητών πήρε εθνικές διαστάσεις και επισκίασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όχι επειδή ήταν διάσημοι οι αθλητές αλλά επειδή σηματοδοτεί την κατάρρευση ενός αθλητικού οικοδομήματος με εθνικιστικά χαρακτηριστικά.

Β) Το ντοπάρισμα ελλήνων αθλητών πήρε εθνικές διαστάσεις και επισκίασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, επειδή ήταν διάσημοι οι αθλητές. Έτσι κατέρρευσε ένα αθλητικό οικοδόμημα με εθνικιστικά χαρακτηριστικά.