Η οικονομική ζωή κατά την περίοδο 1922-1936


Σελίδα 54:
Η πολιτική αστάθεια, τα μίση του Διχασμού, η ανακήρυξη της Δημοκρατίας, οι επεμβάσεις του στρατού και οι απόπειρες πραξικοπημάτων…


            Υπό το βάρος της μικρασιατικής καταστροφής εκδηλώθηκε το 1922 στρατιωτικό κίνημα από τους συνταγματάρχες Ν. Πλαστήρα και Σ. Γονατά, που εξανάγκασε το βασιλιά Κωνσταντίνο σε παραίτηση και την αντικατάστασή του από τον Γεώργιο Β', ενώ συγχρόνως το Κίνημα συγκέντρωσε όλες τις εξουσίες στα χέρια του. Αν και το αντιβασιλικό μένος της επαναστατικής κυβέρνησης μειώθηκε λίγο με την απομάκρυνση του Κωνσταντίνου, ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο όταν τον Οκτώβριο του 1923 ο στρατηγός Μεταξάς εξαπολύει φιλοβασιλικό πραξικόπημα που όμως καταπνίγεται εν τη γενέσει του. Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου ο Γεώργιος εγκαταλείπει την Ελλάδα και το Μάρτιο του 1924 κηρύσσεται η Α' Ελληνική Δημοκρατία με Πρόεδρο τον ναύαρχο Κουντουριώτη και πρωθυπουργό τον Α. Παπαναστασίου.
 Ωστόσο η πολιτική αστάθεια συνεχίζεται μια που μέσα σε ένα χρόνο διαδέχονται η μία την άλλη τρεις κυβερνήσεις. Την τελευταία από αυτές τις κυβερνήσεις την ανατρέπει το στρατιωτικό πραξικόπημα του Θ. Πάγκαλου τον Ιούνιο του 1925. Η δικτατορία του Θ. Πάγκαλου ζει μέχρι τον Αύγουστο του 1926 όταν ο στρατηγός Γ. Κονδύλης τον ανατρέπει και οδηγεί τη χώρα σε εκλογές τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου. Λόγω του αναλογικού συστήματος κανένα κόμμα δεν μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση γι' αυτό και δημιουργήθηκε η λεγόμενη "Οικουμενική". Η ανώμαλη πολιτική κατάσταση κλείνει το 1928 όταν μετά από εκλογές ο Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση τετραετίας ως το 1932.


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

1.      Ν. Σβορώνος, Επισκόπηση της νεοελληνικής Ιστορίας, Θεμέλιο
2.      Θ. Χρήστου, Το πέρασμα στην αβασίλευτη δημοκρατία, ΙΣΤΟΡΙΚΑ εφ. Ελευθεροτυπιας, τόμος 3ος, τεύχος 22.
3.      ΙΕΕ, τόμος ΙΕ'

Δεν υπάρχουν σχόλια: