Πελοποννησιακός Πόλεμος 2 (Κεφ. 6 εν. 2)



Η εκστρατεία στη Σικελία

  • Ο Αλκιβιάδης, ο νέος ισχυρός άντρας της Αθήνας μετά το θάνατο του Περικλή, προτείνει στην εκκλησία του δήμου να οργανώσουν εκστρατεία στη Σικελία για να βοηθήσουν τη συμμαχική πόλη των Εγεσταίων εναντίον του Σελινούντα. Μαζί με τον Αλκιβιάδη ορίζονται στρατηγοί της εκστρατείας ο Νικίας και ο Λάμαχος. 
  • Λίγο πριν φτάσουν στη Σικελία ο Αλκιβιάδης κατηγορείται στην Αθήνα για ιεροσυλία. Πιο συγκεκριμένα ότι κατέστρεψε μεθυσμένος  πριν φύγει για την εκστρατεία κάποια αγάλματα του Ερμή (κοπή των Ερμών). Η εκκλησία του δήμου τού ζητά να γυρίσει στην Αθήνα αλλά αυτός φοβάται για τη ζωή του. Έτσι στρέφεται προς τη Σπάρτη την οποία προτρέπει:

1.      να βοηθήσει στη Σικελία τους Σελινούντιους εναντίον των Αθηναίων και
2.      να αποκόψει με το στρατό της την Αθήνα από την αγροτική της ύπαιθρο.

  • Τελικά στη Σικελία οι Αθηναίοι καταστρέφονται εντελώς και χάνουν στρατό και στόλο.


Παρέμβαση των Περσών
Οι Πέρσες συντηρούν τον πόλεμο μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών με προτροπή του Αλκιβιάδη που συνεργάζεται μαζί τους. Χρηματοδοτούν το στόλο των Σπαρτιατών οι οποίοι με αρχηγό τον Λύσανδρο αντιμετωπίζουν τον αθηναϊκό στόλο στο Αιγαίο και τον νικούν ολοκληρωτικά στους Αιγός Ποταμούς κοντά στον Ελλήσποντο.

Συνθηκολόγηση – τέλος του πολέμου
Οι Σπαρτιάτες πολιορκούν την Αθήνα η οποία συνθηκολογεί το 404 π.Χ. Οι όροι της συμφωνίας είναι πολύ βαριοί για την Αθήνα, που είναι αναγκασμένη πια να ακολουθεί τις εντολές της Σπάρτης και να έχει ολιγαρχικό καθεστώς αρεστό στη Σπάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: